Lilly Vagle Leknessund
I dagens digitale verden har sosiale medier blitt en stor arena for både unge og eldre mennesker. Dette er en arena der informasjon spres raskt og ukontrollert. Dette har dessverre ført til en stor økning i konspirasjonsteorier og feilinformasjon, noe som kan få alvorlige konsekvenser for samfunnet, men også enkelte personer. Men hva er egentlig de største konsekvensene med dette? Tror folk faktisk på det de ser på sosiale medier?
Mister tillit til eksperter
En av de mest bekymringsfulle konsekvensene med konspirasjonsteorier på SOME, er at de kan få folk til å miste tilliten til eksperter, myndigheter og helsepersonell. Under covid-19 perioden ble det spredt mengder av teorier og feilinformasjon. En av teoriene som faktisk ble trodd på var at vaksinene inneholdt chiper som skulle overvåke mennesker. En undersøkelse viste at hele 10% av hele verdens voksne befolkning trodde på dette. Når folk begynner å tro på slike teorier kan det føre til at folk blir skeptisk av helsepersonell og eksperter.
Manipulerer andre mennesker
En annen farlig konsekvens er at konspirasjonsteorier kan brukes til å manipulere andre mennesker. Det finnes folk både på nettet og i virkeligheten, som bevisst sprer teorier for å få andre mennesker til å tro på ting som ikke er sant. Dette kan føre til at folk tar dårlige beslutninger, som kan skade både dem selv og samfunnet.
Hvorfor tror folk egentlig på konspirasjonsteorier?
Dette handler mye om hvordan informasjon spres på sosiale medier. SOME-plattformer er laget for å vise innhold som får folk til å reagere, enten med sinne, frykt, eller glede. Dette gjør at folk ikke tenker seg så mye om før de faktisk legger ut på sosiale medier. Algoritmene på disse SOME-plattformene viser oss ofte mer av det vi har sett mye på, og derfor kan vi ende opp med at vi kun ser informasjon som bekrefter det vi allerede tror på.
Mennesker blir lurt
Jeg har gått rundt å spurt vennene mine om de noen gang har havnet i en situasjon, der de har funnet ut av at det var en konspirasjonsteori de trodde på, og ikke sannhet. De aller aller fleste fortalte meg at dette er en situasjon de har havnet i flere ganger. En venninne av meg fortalte at hun trodde veldig på «P-Diddy saken». Når hun fant ut at dette bare var tull tenkte hun at hun ble lurt, noe som ikke er spesielt gøy.
For å oppsummere kan konspirasjonsteorier på sosiale medier få store og farlige konsekvenser. Derfor er det viktig at alle blir mer kritiske til hva vis et på nettet. Ved å være kritiske kan vi gjøre sosiale medier et tryggere sted for både enkeltpersoner og samfunnet.